ΑΡΚΑΔΙΑΕΛΛΑΔΑΕΡΓΑΣΙΑΚΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντιδράσεις στην προοπτική εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Διαβάστε παρακάτω την ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση σχετικά με το θέμα «Αντιδράσεις στην προοπτική εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Μαίναλο όρος Αρκαδίας» και την απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο: ΕΡΩΤΗΣΗ Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΘΕΜΑ: «Αντιδράσεις στην προοπτική εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Μαίναλο όρος Αρκαδίας» Κύριε Υπουργέ, Αντιδράσεις προκαλεί στην Αρκαδία η προοπτική εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Μαίναλο όρος. Το Μαίναλο όρος, ως γνωστόν, περιλαμβάνεται στις «Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ)» του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 (κωδικός:GR 2520001) ως οικότοπος. Συνεπώς, ως ΕΖΔ οικότοπου, θεωρείται από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. τόπος κοινοτικής σημασίας «…μέσω νομοθετικής πράξης και για τους οποίους εφαρμόζονται τα απαιτούμενα μέτρα διατήρησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση των ειδών και των τύπων οικοτόπων ενωσιακής σημασίας που βρίσκονται εκεί».

Επιπρόσθετα, επί του θέματος ενημερωνόμαστε ότι η βούληση της ΡΑΕ περί εγκατάστασης δεκάδων ανεμογεννητριών στο Μαίναλο όρος προσκρούει στην εναντίωση της τοπικής κοινωνίας, στις αποφάσεις τριών τοπικών Δημοτικών Συμβουλίων και ενός Περιφερειακού Συμβουλίου ακόμη και στην ίδια τη δέσμευση του ιδίου του Πρωθυπουργού ότι «…δε θα φτιαχτούν μεγάλες ανεμογεννήτριες σε ψηλά βουνά με υποδομές που ουσιαστικά καταστρέφουν το βουνό».

Τέλος, η όποια έγκριση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Μαίναλο όρος θα προκαλέσει εκδίωξη κατοίκων εξ αυτού, ερήμωση χωριών, τα όποια κείτονται επ΄ αυτού και διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων συνυφασμένων έμμεσα ή άμεσα με αυτό. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Προτίθεστε πράγματι να εγκρίνετε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών επί του Μαίναλου όρους κι αν έχετε εγκρίνει ήδη σχεδιασμό εγκατάστασης αυτών, διατίθεστε άμεσα να ανακαλέσετε τη σχετίζουσα με την έγκριση απόφασή σας, δεδομένου ότι η όποια έγκριση, εκτός των άλλων, θα ανέτρεπε και διέψευδε τις ίδιες τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση» ΣΧΕΤ: Η με αρ. πρωτ. 1095/28-11-2022 Ερώτηση Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο, κοινοποιούμε:

> Το υπ’ αρ. πρωτ. 125398/8238/13-12-2022 έγγραφο της Δ/νσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης/ΥΠΕΝ.

> Το υπ’ αρ. πρωτ. 125398/1871/16-12-2022 έγγραφο της Δ/νσης Χωροταξικού Σχεδιασμού/ΥΠΕΝ. > Το υπ’ αρ. πρωτ. 99752/5-12-2022 έγγραφο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

> Το υπ’ αρ. πρωτ. 174603/2-12-2022 έγγραφο της Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ.Σ. Πελοποννήσου. Επισημαίνεται ότι: > Ζητήματα που αφορούν στις επιπτώσεις από την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον εξετάζονται για το κάθε έργο ξεχωριστά στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησής του. Κατά τη διενέργεια της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης οι πολίτες και οι φορείς εκπροσώπησής τους έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους.

> Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, υλοποιώντας το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, έχει προχωρήσει σε μία σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί με ορθολογικό τρόπο ο φιλόδοξος στόχος, ο οποίος έχει τεθεί για τις ΑΠΕ.

> Παρότι θεωρούμε ότι το υφιστάμενο, περιβαλλοντικού και χωροταξικού χαρακτήρα, θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές για τη διασφάλιση της περιβαλλοντικά ορθολογικής ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως είναι γνωστό, μεριμνά για τον συνεχή εκσυγχρονισμό του. Ήδη είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του υφιστάμενου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, καθώς επίσης και η περαιτέρω θεσμική θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών της Χώρας. Ο Υπουργός Κωνσταντίνος Σκρέκας

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button