ΑΡΚΑΔΙΑΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αρκαδία: Ζημιές σε κεράσια και μήλα από τον παγετό του Απριλίου

Ζητείται στήριξη των παραγωγών της Αρκαδίας
Την στήριξη των αγροτών, των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ζητούν με κοινή επιστολή τους ο Δήμος Τρίπολης και ο Αγροτικός Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας «Η ΕΝΩΣΗ»

Παράλληλα, ζητούν την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, καθώς για τις ζημιές εκκρεμούν οι αναγγελίες για δηλώσεις.


«Οι ζημιές αυτές, πέρα από τις πληροφορίες που έχουμε λάβει από τα 650 και πλέον μέλη του Συνεταιρισμού μας, αλλά και από τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε καθημερινά, έχουν επιβεβαιωθεί και από επιτόπιους ελέγχους σε κτήματα από τους γεωπόνους τού Συνεταιρισμού και του Δήμου Τρίπολης», τονίζεται στην επιστολή.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ο ΕΛΓΑ Τρίπολης δεν έχει βγάλει αναγγελία για δηλώσεις ζημιάς από τον παγετό του Απριλίου στις όψιμες ποικιλίες κερασιών αλλά και στις βυσσινιές. Η ζημιά στις εν λόγω καλλιέργειες είναι πράγματι αξιοσημείωτη, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού που έχει εγκαταστήσει ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας στις Ρίζες Τεγέας, η θερμοκρασία στις 7 Απριλίου 2023 άγγιξε τους – 1,53ο C.

Προβλήματα και τα μήλα
Επίσης, όπως επισημαίνεται, ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών μήλων, καθώς οι κόκκινες ποικιλίες κυρίως αλλά και η ποικιλία Delicious Πιλαφά Τριπόλεως, εμφανίζουν μειωμένο ποσοστό καρπόδεσης. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως:

ΠΗΓΗ; in.gr

Related Articles

Back to top button