ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Α. Γεωργιάδης: Αυτή την στιγμή δεν τίθεται ζήτημα για νέο Fuel Pass – Ο φόρος στα καύσιμα είναι το πιο βασικό φορολογικό έσοδο

«Όλες οι αποθήκες καυσίμων στην Ευρώπη είναι γεμάτες» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή τις τιμές των καυσίμων που έχουν πάρει την ανιούσα ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο για τη διάθεση νέου Fuel Pass υποστήριξε ότι «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο». Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας για την ενεργειακή ακρίβεια κάλεσε την κυβέρνηση να είναι πάρει πρωτοβουλίες και να μειώσει το ΦΠΑ.

«Αυτή την στιγμή δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα (σ.σ. για το Fuel Pass). Οι τιμές στα καύσιμα αυτή την στιγμή παραμένουν πολύ χαμηλότερες» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης στις «Συνδέσεις» επισημαίνοντας ότι το πετρέλαιο θέρμανσης είναι χαμηλότερο τώρα από όταν ξεκίνησε η διάθεσή του», είπε ο υπουργός.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι τώρα που το πετρέλαιο θέρμανσης είναι στο 1,30 ευρώ είναι χαμηλότερο από ότι ξεκίνησε, παρόλο που οι καταναλωτές τις προηγούμενες εβδομάδες το προμηθεύονταν στο 1,10 €/λίτρο.


Μικρότερη του αναμενόμενου η κατανάλωση καυσίμων
«Είναι παράλογο κάποιος να περιμένει να προμηθευτεί πετρέλαιο τον Φεβρουάριο, όταν μπορούσε να το κάνει τους προηγούμενους μήνες» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνοντας ότι αυτή την στιγμή δεν μπορεί να γίνει κάποια πρόβλεψη.

«Αυτή την στιγμή η γενική εικόνα των διεθνών αγορών δεν είναι εικόνα πανικού», πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης γεγονός στο οποίο βοήθησε ο σχετικά ήπιος χειμώνας στην Ευρώπη.

«Έχουμε περάσει το μισό χειμώνα. Η κατανάλωση των καυσίμων ήταν τελικά μικρότερη από αυτή που είχαν προϋπολογίσει όλες οι χώρες. Όλες οι αποθήκες καυσίμων στις ευρωπαϊκές χώρες είναι γεμάτες και δεν υπάρχει εκβιασμός απο τις αγορές», πρόσθεσε εκτιμώντας ότι οι τιμές το επόμενο διάστημα θα υποχωρήσουν.

Aπό την πλευρά του ο Χριστόφορος Βερναρδάκης αναγνώρισε ότι οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί αλλά όπως είπε είναι πολύ προς τα πάνω.

«Αυτή η σταθεροποίηση έρχεται να προστεθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο συμπίεσης των μισθών, της ακρίβειας όλων των άλλων αγαθών. Είναι σαφές ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη συμπίεση» είπε ο πρώην υπουργός επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πιο ενεργητική διότι ο χειμώνας δεν έχει περάσει».

Αναφορικά με όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης για τον χρόνο προμήθειας του πετρελαίου θέρμανσης από τους πολίτες εξέφρασε την άποψη ότι αρκετοί δεν προμηθεύονται νωρίτερα είτε γιατί δεν έχουν τα χρήματα είτε γιατί αναμένουν την πτώση των τιμών.

«Χρειάζεται μια παρέμβαση» τόνισε ο κ. Βερναρδάκης σημειώνοντας ότι το 65% της αυξημένης τιμής των καυσίμων έχει ενδογενείς αιτίες και γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ και στα καύσιμα, όπως και στα τρόφιμα.

«Η μείωση του ΦΠΑ θα δημιουργήσει ένα μαξιλάρι στα οικονομικά των νοικοκυριών», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να κάνει περισσότερα πράγματα.

«H αγορά καυσίμων λειτουργεί όπως επί της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ. Δε θυμάμαι να είχε κάνει κάποια παρέμβαση» απάντησε από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης.

Δεν υπάρχει καρτέλ στα καύσιμα
Αναφορικά με τις κατηγορίες για την ύπαρξη καρτέλ ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι «τέτοιου είδους καρτέλ δεν υπάρχει. Ούτε εγκληματίες είναι τα διυλιστήρια ούτε ποινικές πράξεις κάνουν», προσθέτοντας ωστόσο ότι το γεγονός ότι τα διυλιστήρια στην Ελλάδα είναι μόνο δύο μπορεί να δημιουργεί συνθήκες μικρότερου ανταγωνιστμού. Μιλώντας για τους υψηλούς φόρους στα καύσιμα ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αν συγκρίνει κανέίς τις τιμές διυλιστηρίου της Ελλάδας και άλλων χωρών είμαστε στο μέσο όρο.

«Η τιμή που πουλάνε τα διυλιστήρια καύσιμα στα πρατήρια, χωρίς να βάλουμε τους φόρους που στην Ελλάδα είναι αυξημένοι, είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», σημείωσε.

Και όπως είπε «οι υψηλοί φόροι στα καύσιμα ξεκίνησαν από τη δεκαετία του ’90, διατηρήθηκαν από όλες τις ενδιάμεσες κυβερνήσεις. Ο βασικότερος λόγος που διατηρήθηκαν είναι ότι ο φόρος στα καύσιμα είναι το πιο βασικό και σταθερό φορολογικό έσοδο».

Από την πλευρά του ο κ. Βερναρδάκης μιλώντας για την ακρίβεια ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αυξήσει τους έμμεσους φόρους 8,5 δισ. ευρώ με τη συζήτηση να φουντώνει όταν ο κ. Βερναρδάκης είπε ότι ο υπουργός «ζει σε άλλη χώρα. Δε ζείτε σε παράδεισο. Είσαστε σε μια χώρα που έχει αυξήσει τις κοινωνικές αντιθέσεις και τις κοινωνικές ανισότητες».

Σημείωσε μάλιστα ότι «παραδίδεται μια χώρα σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτή που την βρήκατε, με το 20% της χώρας να ζει στα όρια της φτώχειας, το 10% στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού με ελλείματα και πρόβλημα παραγωγικής ανάπτυξης» επισημαίνοντας ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε άλλο πλαίσιο και σε άλλη εποχή».

Πέντε χρόνια ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ούτε μια επένδυση
Με αφορμή την μεταστροφή της άποψης του κ. Γεωργιάδη για το θέμα της φαρμακευτικής κάνναβης και την επισήμανση αυτή από τον κ. Βερναρδάκη ο υπουργός δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα να παραδεχτεί τα λάθη που έχει κάνει στην πολιτική του σταδιοδρομία.

«Ένα λάθος που έχω κάνει είναι ότι δεν είχα καταλάβει την αξία της φαρμακευτικής κάνναβης πρωτίστως και για την οικονομική οικονομία», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Αν ήσασταν εσείς κυβέρνηση Ελληνικό δε θα γινόταν ποτέ» είπε προσθέτοντας ότι «πέντε χρόνια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μια επένδυση δεν έγινε. Ακόμα και η επένδυση στη φαρμακευτική κάνναβη επί των ημερών μου έγινε. Επένδυση πραγματική για να βρει ο κόσμος μια δουλειά δεν έγινε», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Ράμμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης
Aναφορικά με το θέμα των ημερών, τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας για το θέμα των παρακολουθήσεων και την επίμονη στάση του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «ο κ. Ράμμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης», τοποθέτηση που προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών.

«Οι ανεξάρτητες αρχές δεν είναι τίποτα περισσότερο από διοικητικά όργανα» υποστήριξε ο υπουργός με τον κ. Βερναρδάκη να απαντά ότι είναι «ανεξάρτητες συνταγματικά αρχές», επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έχει κινηθεί σε απόλυτη νομιμοποίηση.

Kαι όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης έδωσε το περίγραμμα των επόμενων εκλογών, δηλαδή το «εάν θα υπάρξει προστασία του Συντάγματος ή θα υπάρξει άγρια νομιμοποίηση μιας ακροδεξιάς αντισυνταγματικής εκτροπής».

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υποστήριξε ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει κάνει ένα πολύ σοβαρό ατόπημα, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, ο οποίος χαίρει της εκτίμησης όλου του νομικού κόσμου της χώρας, κινείται στα όρια της προδοσίας και όχι της νομιμότητας. Κάλεσε, μάλιστα, τον υπουργό Ανάπτυξης αν επιμένει ότι ο κ. Ράμμος κινείται στα όρια της προδοσίας.

«Ο νόμος που διασφαλίζει το απόρρητο των πληροφοριών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στο άρθρο 4 προβλέπει 10ετή ποινή κάθειρξης για όποιον σπάει το απόρρητο για λόγους προδοσίας. Το λένε νόμος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα» απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ο λόγος που έχει χάσει την εμπιστοσύνη είναι γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία των αρχών αποφάσισε να κάνει κατά τη γνώμη μου κάτι αδιανόητο, να απαντήσει σε προσωποποιημένο ερώτημα του αρχηγού της αντιπολίτευσης, κάτι το οποίο κανένας νόμος και κανένα Σύνταγμα του δίνει το δικαίωμα» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι οι όποιες εξελίξεις υπάρξουν αυτές θα είναι μετά τις εκλογές.

Δείτε όλη τη συζήτηση με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Χριστόφορο Βερναρδάκη στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» στο ακόλουθο βίντεο.

πηγη:ert

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button