arcadiatv.gr
Image default
ΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημήτρης Πτωχός: Η ελληνική γαστρονομία ως εργαλείο για την ανάπτυξη και την πολιτιστική ταυτότητα

Ανάδειξη της Ελληνικής Γαστρονομίας: Στρατηγικές και Προοπτικές

Το στίγμα της στρατηγικής ανάπτυξης της ελληνικής γαστρονομίας έδωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο μεγάλο Συνέδριο Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού, το οποίο διεξάγεται στις 30 και 31 Μαΐου στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών. Ο κ. Πτωχός, εκπροσωπώντας και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), τόνισε την κοινή βούληση όλων των Περιφερειών για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πολιτικής γαστρονομικής ταυτότητας και εξωστρέφειας.

Ο περιφερειάρχης, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, καθώς και της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας, ανέδειξε τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό ως έναν «ζωντανό οργανισμό» που ενώνει τη γη με την ιστορία και τις τοπικές κοινωνίες, προβάλλοντας παράλληλα την αξία του ως “δυναμικού μηχανισμού οικονομικής ανάπτυξης”, εξωστρέφειας και πολιτισμικής έκφρασης.

Η Πελοπόννησος: Κέντρο Γαστρονομικής Ανάπτυξης

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην Πελοπόννησο, η οποία αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο γαστρονομικά προικισμένες περιοχές της χώρας. Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο της Περιφέρειας με στόχο την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, στο πλαίσιο του νέου Place Brand. Οι δράσεις περιλαμβάνουν την ενίσχυση προϊόντων με χαρακτηρισμούς ΠΟΠ/ΠΓΕ, τη σύνδεση του τομέα της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τη μεταποίηση, καθώς και τη δημιουργία Κέντρων Γαστρονομίας, θεματικών διαδρομών για το ελαιόλαδο και το κρασί, και την θεσμοθέτηση του νέου Φεστιβάλ Πελοποννήσου.

«Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες δεν παραμένουν μόνο στα σχέδια. Υλοποιούνται με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και μεθοδικό σχεδιασμό», τόνισε ο κ. Πτωχός, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε διεθνείς εκθέσεις επιβεβαιώνει τη στρατηγική για εξωστρέφεια με ποιότητα και χαρακτήρα.

Δημιουργία ενός Δυναμικού Γαστρονομικού Οικοσυστήματος

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, βιώσιμου και εξωστρεφούς γαστρονομικού οικοσυστήματος σε ολόκληρη τη χώρα, δηλώνοντας ότι «το μέλλον της ελληνικής γαστρονομίας χτίζεται με ρίζες στον τόπο και βλέμμα στον κόσμο». Αυτή η προσέγγιση αναδεικνύει τη σημασία της γαστρονομικής ταυτότητας στην οικονομική ανάπτυξη και τον πολιτισμικό πλούτο της Ελλάδας.

Related posts

Αυτοψία Στάθη Αναστασόπουλου σε Έργα Αντιπλημμυρικών Παρεμβάσεων στην Μεσσηνία

user 3

Δύο νέα παιδιά, πολίτες του κόσμου ένωσαν τις ζωές τους στο Δημαρχείο της Στεμνίτσας.

praktiki 1

Συμμετοχή στην 3η Εσπερίδα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ξυλοκάστρου για τη Διάγνωση και Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση

user 3