ΑΡΚΑΔΙΑΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η “9η Μάϊου” τιμήθηκε στην Τρίπολη

Πέρασαν 78 χρόνια από την 9η Μάη 1945, μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τη μέρα εκείνη που η ναζιστική Γερμανία υπέγραψε την άνευ όρων παράδοσή της.

Τιμάμε τα δεκάδες εκατομμύρια των θυμάτων, όσους και όσες έδωσαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι στα πεδία των μαχών, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στις φυλακές και τις εξορίες, στην παρανομία, στα εκτελεστικά αποσπάσματα και στα μπλόκα, στον αγώνα για τη συντριβή του φασιστικού ιμπεριαλισμού.

Τεράστιο ήταν το τίμημα που πλήρωσε ο σοβιετικός λαός και ο Κόκκινος Στρατός, που έδωσαν τα καλύτερα παιδιά τους, με πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρούς.

Ανάλογο τίμημα πλήρωσε και ο ελληνικός λαός, που στα τέσσερα χρόνια της Κατοχής και του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα έδωσε περισσότερα από 500.000 θύματα.

Ότι και να κάνει η Ε.Ε και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, καθιερώνοντας πχ την 9η Μάη ως ημέρα της Ευρώπης, δεν θα καταφέρουν να υποβαθμίσουν, πολύ περισσότερο να διαγράψουν από την ιστορική μνήμη των λαών ότι η 9η Μάη είναι μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Δεν μπορεί να ξεχαστεί ότι στον απελευθερωτικό-αντιφασιστικό αγώνα κατά της τριπλής κατοχής της χώρας μας από Γερμανία, Ιταλία και φασιστική Βουλγαρία, τα αστικά κόμματα και το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης καλούσαν τον λαό να μην αντισταθεί, ενώ κάποιοι εγκατέλειψαν τη χώρα και τον λαό στην τύχη του, συνεργαζόμενοι με τους Άγγλους στη Μέση Ανατολή, άλλοι συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη μέσα στην Κατοχή, ενώ ο λαός μας πέθαινε από την πείνα. Αυτός είναι ο πατριωτισμός των Αστών, όπως διδάσκει η ίδια η ιστορία..

Ο ηρωικός απελευθερωτικός αγώνας του λαού μας, όπως και των άλλων λαών, επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά ότι: “ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ” με αντεπίθεση και ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα. Γιατί όταν ο λαός το αποφασίσει μπορεί να αντιμετωπίσει και να νικήσει και τον πιο ισχυρό αντίπαλο.

Η πείρα και τα διδάγματα αυτής της περιόδου, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες, δείχνουν καθαρά πως “εθνική ενότητα και ομοψυχία” που και σήμερα προβάλλουν τα αστικά κόμματα για να εξαπατήσουν τους λαούς, δεν μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στην πλουτοκρατία και την εργατική τάξη, τον λαό. Δείχνει επίσης γιατί το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμμετέχει σε αστική κυβέρνηση, ούτε να δίνει στήριξη ή ανοχή, πολύτιμη πείρα και για το σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει την ανάγκη για δήθεν προοδευτική κυβέρνηση, κόντρα στον Μητσοτάκη και τη ΝΔ όταν τα προγράμματα και οι πολιτικές και των δύο, όπως και του ΠΑΣΟΚ, έχουν ως περιεχόμενο την αντεργατική στρατηγική της ΕΕ, ανεξάρτητα από μικροδιαφορές, σε όφελος του κεφαλαίου.

Γι’ αυτό και είναι σωστό το Κομμουνιστικό Κόμμα να χαράζει τη δική του στρατηγική, με το δικό του πρόγραμμα, οργανώνοντας την αγωνιστική συσπείρωση και συμπόρευση των εργατικών λαϊκών δυνάμεων για τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα παλεύει για να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική εξουσία, μοναδική διέξοδος σε όφελος του λαού. Όσο ο λαός παλεύει στην αντιπολίτευση ενάντια στους εκμεταλλευτές του, το ΚΚΕ είναι μαζί του παλεύοντας να συγκροτηθεί ένα πανελλαδικό διεκδικητικό κίνημα με αντικαπιταλιστικό, αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό που θα συμβάλλει στη διέξοδο για τον λαό. Γι’ αυτό χρειάζεται ένα πανίσχυρο ΚΚΕ παντού. Τώρα στις εκλογές η ψήφος των ανθρώπων του μόχθου στο ΚΚΕ είναι η μόνη που συμβάλλει ώστε να γίνει ο λαός ακόμη πιο δυνατός.

Ζήτω η 9η Μάη

μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Related Articles

Back to top button