ΑΡΚΑΔΙΑΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κάστανα στη… φωτιά – Στο 80% η μείωση της παραγωγής στην Αρκαδία

Την οικονομική στήριξη των καστανοπαραγωγών του Πάρνωνα ζητεί το Επιμελητήριο Αρκαδίας, με επιστολή που απευθύνει προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Το εν λόγω αίτημα διατυπώνεται καθώς, όπως σημειώνει μεταξύ άλλων στην εν λόγω επιστολή ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Τρουπής, οι νέες ασθένειες που έχουν εμφανιστεί στα καστανοδάση του Πάρνωνα -κύρια πηγή εισοδήματος πολλών κατοίκων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας- σε συνδυασμό με «ακραίες κλιματολογικές συνθήκες (μεγάλη περίοδος ανομβρίας και υψηλές θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι, κατά την περίοδο της ανθοφορίας), έχουν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της παραγωγής κάστανου ακόμα και κατά 80 – 90%», ενώ και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν μειωθεί από 15.000 σε περίπου 6.000 στρέμματα.

Μάλιστα, η κατακόρυφη άνοδος των τιμών καταπολέμησης των ασθενειών και των βασικών λειτουργικών δαπανών έχει άμεση επίπτωση στο κόστος παραγωγής και στην τιμή του τελικού προϊόντος.

Με βάση τα παραπάνω, το Επιμελητήριο Αρκαδίας επισημαίνει: «Θεωρούμε συνεπώς επιβεβλημένη την ανάληψη ενεργειών εκ μέρους του υπουργείου για την αποζημίωση των παραγωγών μέσω του κανονισμού De Minimis, αίτημα το οποίο έχει διατυπώσει επανειλημμένα ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας τόσο προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, όσο και προς τον ΕΛΓΑ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου»

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button