ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΦΑΓΗΤΟ

Καρύδι και αμύγδαλο κερδίζουν έδαφος στην Αρκαδία

Θετική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η καλλιέργεια του αμύγδαλου και του καρυδιού στην Αρκαδία, που δίνουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς. Ειδικότερα, το αμύγδαλο αποτελεί μία από τις καλλιέργειες που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς, αν και το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στην Ορεινή Αρκαδία, που το επηρεάζουν οι χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τον παραγωγό Σωτήρη Λυμπερόπουλο, «η φετινή χρονιά ήταν μία από τις καλές, εάν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι η παραγωγή ήταν ανύπαρκτη λόγω παγετού. Οι τιμές που καταγράφονται είναι για τη λιανική σε μορφή ψίχας περίπου στα 12 ευρώ, ενώ άσπαστο αμύγδαλο στη χονδρική είναι στα 2,5-3 ευρώ περίπου».

Αυξημένη η παραγωγή καρυδιών
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η καλλιέργεια της καρυδιάς στην Αρκαδία, με κύριο χαρακτηριστικό την αυξημένη παραγωγή, αλλά και την πολύ καλή ποιότητα που είναι αποτέλεσμα των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. O παραγωγός Γιώργος Μπέζος αναφέρει πως είναι μία καλή χρονιά τόσο από πλευράς ποσότητας όσο και ποιότητας για εκείνους που είχαν μεριμνήσει να προστατέψουν τα δέντρα από προσβολές.

«Η αύξηση της παραγωγής κυμαίνεται στο 10%-20%. Αυτήν τη χρονιά, το πλέον θετικό είναι η πολύ καλή ποιότητα, καθώς όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Η αγορά είναι το μεγάλο ζητούμενο, αφού τη διαμόρφωση της τιμής, αλλά και της ζήτησης την καθορίζει η ποικιλία Τσάντλερ που ουσιαστικά θα την έχουμε μετά τις 10 Οκτωβρίου. Πιστεύω, όμως, ότι η τιμή θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα, που σημαίνει 5-5,5 ευρώ το κέλυφος, ενώ η ψίχα 12-15 ευρώ στη λιανική», εξηγεί.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της καλλιέργειας, όπως αναφέρει ο κ. Μπέζος, «τα τελευταία οκτώ χρόνια διαπιστώθηκε ένα έντονο ενδιαφέρον από παραγωγούς που, όμως, την τελευταία διετία έχει καμφθεί λόγω της μείωσης της προώθησης της αγοράς. Αυτό που προβληματίζει είναι η έλλειψη νερού, αφού η καρυδιά απαιτεί αρκετές ποσότητες».

Πηγή: kalimera-arkadia.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button