ΑΡΚΑΔΙΑΕΛΛΑΔΑΕΛΛΑΔΑΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Κώστας Καρυωτάκης – 21 Ιουλίου 1928

Συμπληρώνονται φέτος 95 χρόνια από το θάνατο του Κώστα Καρυωτάκη, ενός από τους σημαντικότερους ποιητές του Μεσοπολέμου, ο οποίος αυτοκτόνησε σαν σήμερα, στις 21 Ιουλίου 1928. Ο Κώστας Καρυωτάκης γεννήθηκε το 1896 στην Τρίπολη Αρκαδίας. Το 1914 ξεκίνησε να σπουδάζει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1917. Επιχείρησε να ασκήσει τη δικηγορία αλλά ελλείψει σταθερής πελατείας άρχισε να εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος. Κατά τη διάρκεια της ζωής του εργάστηκε σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες.

Το ποιητικό του έργο είναι πάρα πολύ σημαντικό και ο ίδιος θεωρείται ως ο κυριότερος εκφραστής της σύγχρονης λυρικής ποίησης. Η πρώτη του ποιητική συλλογή, ”Ο Πόνος του Ανθρώπου και των Πραμάτων”, δημοσιεύτηκε το 1919. Η δεύτερη συλλογή του, υπό τον τίτλο ”Νηπενθή”, εκδόθηκε το 1921. Την ίδια περίοδο συνδέθηκε με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη (1902-1930). Η τελευταία του ποιητική συλλογή με τίτλο ”Ελεγεία και Σάτιρες” εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 1927. Τον Φεβρουάριο του 1928 αποσπάστηκε στην πόλη της Πάτρας και λίγο αργότερα στην Πρέβεζα. Στην Πρέβεζα έδωσε τέλος στη ζωή του..

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την σειρά μυθοπλασίας ”Καρυωτάκης” παραγωγής 2009, η οποία είναι αφιερωμένη στη ζωή του σπουδαίου ποιητή.

ert.gr

Related Articles

Back to top button