ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Μαθητές-Δημοσιογράφοι του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Τρίπολης σε μια συγκινητική συζήτηση με τον Κώστα Γιαννόπουλο

Είκοσι ανήσυχοι μαθητές από τον Όμιλο Δημοσιογραφίας του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Τρίπολης προσκάλεσαν τον Πρόεδρο του «Χαμόγελου», Κώστα Γιαννόπουλο σε μία κουβέντα πρόσωπο με πρόσωπο. Ο κ. Γιαννόπουλος, με χαρά αποδέχτηκε την πρόσκληση, και για μία ολόκληρη ώρα, συνδιαλέχτηκε από καρδιάς με τα παιδιά, συμμετέχοντας σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με θέμα τις Δράσεις του «Χαμόγελου» -ενός Οργανισμού που δημιουργήθηκε χάρη στο Όραμα ενός παιδιού και ανήκει στα ίδια τα παιδιά- αλλά και τα Δικαιώματα των Παιδιών.

Στη συζήτηση συμμετείχε και η Τζωρτζίνα Τσάγκα, Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου “YouSmile” (περισσότερα εδώ: https://www.yousmile.gr/) και τον συντονισμό είχε οι υπεύθυνες καθηγήτριες του Ομίλου, κα Μαρία Μάγκλαρη και κα Καλλιόπη Παναγοπούλου.

Τα παιδιά, μεταξύ Α’ και Γ’ Γυμνασίου, μέλη του ενεργού και δημοφιλούς Ομίλου μαθητών «Μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει» προετοίμασαν τις ερωτήσεις τους με κάθε παιδί να παίρνει τον λόγο, να συστήνεται με ένα πλατύ Χαμόγελο στην κάμερα και να απευθύνεται στον πατέρα του μικρού Ανδρέα σχετικά με τον τους τρόπους που «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εδώ και χρόνια βοηθάει και υποστηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειές τους σε όλη την Ελλάδα.

Όταν η κουβέντα εστίασε στο “YouSmile”, η Συντονίστρια της Δράσης παρουσίασε στα παιδιά τους τρόπους που μπορούν να γίνουν και εκείνοι μέλη της «Οικογένειας» του “YouSmile” από την πόλη που βρίσκονται, αφηγούμενη την ιστορία του Δικτύου που βασίζεται στη γνήσια επιθυμία κάθε παιδιού που συμμετέχει, τις ιδιαίτερες δράσεις και την αξία του.

Ο κ. Γιαννόπουλος σε μια ερώτηση για το εάν ο κόσμος στηρίζει το «Χαμόγελο», απάντησε: «Εάν δεν υπήρχε ο κόσμος που στηρίζει τον Οργανισμό, δε θα υπήρχε ‘’Το Χαμόγελο του Παιδιού‘’. Η στήριξη που δεχόμαστε είναι η μόνη ελπίδα μας. Οι άνθρωποι που μας βοηθούν δίνουν από το υστέρημα τους. Είτε πρόκειται για χρήματα, είτε για τον χρόνο τους, ως εθελοντές, ο καθένας βοηθάει με όποιο τρόπο μπορεί», ενώ στην ερώτηση για το πώς λειτουργούν τα Σπίτια του Οργανισμού και ποιοι άνθρωποι βοηθούν στο μεγάλωμα και την ανατροφή των παιδιών, ανέφερε «Κάθε παιδί έχει μια διαφορετική ιστορία, και χρειάζεται ένα εξατομικευμένο τρόπο διαχείρισης της κατάστασης. Οι Ψυχολόγοι, οι Παιδαγωγοί, οι Εκπαιδευτικοί, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί και όλοι όσοι εργάζονται στα Σπίτια μας, είτε πρόκειται για Σπίτια Φιλοξενίας, είτε για Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας, υποστηρίζουν κάθε παιδί ξεχωριστά με φροντίδα και νοιάξιμο, ώστε κάθε τραύμα που τους έχει δημιουργηθεί να επουλωθεί, να επανενωθούν με το οικογενειακό τους περιβάλλον, όπου αυτό είναι εφικτό, είτε να αποκατασταθούν σε θετές ή ανάδοχες οικογένειες».

«Πώς μπορείτε να παραμερίζετε τα προσωπικά σας προβλήματα και να αφοσιώνεστε στο έργο του «Χαμόγελου»; Ποια είναι η χειρότερη ιστορία που έχετε ζήσει με κάποιο παιδί που υποστηρίξατε και βοηθήσατε; Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε αφότου δεχτείτε κάποια κλήση σε μία από τις 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας;» ήταν κάποιες από τις ερωτήσεις των παιδιών.

Αξίζει να σταθούμε στην ερώτηση μίας μαθήτριας προς τον κ. Γιαννόπουλο «Όταν ξεκινήσατε “Το Χαμόγελο του Παιδιού” πιστεύατε ότι θα έφτανε μέχρι εδώ και θα είχε κάνει τόσα παιδιά χαρούμενα;»

Η απάντησή του λιτή, αλλά γεμάτη συγκίνηση «Τίποτα δεν πίστευα. Πίστευα απλά ότι θα κάνω το όνειρο του γιού μου πραγματικότητα». Επικράτησε σιγή για λίγα δευτερόλεπτα και η συγκίνηση, των μαθητών αλλά των ομιλητών στον χώρο ήταν έκδηλη.

Κλείνοντας τη συνάντηση αυτή, η καθηγήτρια τους, κα. Μαρία Μάγκλαρη αλλά και οι μαθητές οι ίδιοι, θέλησαν να εκφράσουν την επιθυμία τους να βοηθήσουν το έργο του Οργανισμού με όποιο τρόπο μπορούν. «Να γίνετε εσείς οι ίδιοι πρεσβευτές του Χαμόγελου και να το συνεχίσετε, λέγοντας απλά την καλή σας κουβέντα» τους απάντησε ο Κώστας Γιαννόπουλος, ενώ τους εκμυστηρεύτηκε ότι αυτή ήταν μια από τις πιο σημαντικές συνεντεύξεις που του έχουν πάρει μέχρι σήμερα.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους μαθητές και την καθηγήτριά τους για την τιμή της πρόσκλησής τους και τους ευχόμαστε καλή πρόοδο και πίστη στα Όνειρά τους.

Πηγή: kalimera-arkadia.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button