ΑΡΚΑΔΙΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Πελοπόννησος: Ολοκληρώθηκε η συντήρηση – εξωραϊσμός 26 μνημείων ηρώων και προτομών

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τη διοίκηση (IV, M. Π.) Πελοπόννησος και την Αναπτυξιακή Πάρνωνας Α.Ε., προχώρησε στη συντήρηση και τον εξωραισμό, αρκετών μνημείων, προτομών και ηρώων. Η δράση αυτή, έγινε μιας και ο χρόνος, είχε ξεθωριάσει τα μάρμαρα, τα γράμματα και τα μηνύματά τους.

Με αφορμή και την επέτειο των 200 χρόνων απ΄ την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η Περιφέρεια, προγραμμάτισε και ολοκλήρωσε διάφορες δράσεις (ταινίες, εκδόσεις, αφιερωματικά μνημεία, εκδηλώσεις, εκθέσεις, ονοματοδοτήσεις κ.α.). Ανάμεσα στις δράσεις αυτές, ήταν και η ανακαίνιση αυτών των μνημείων.

Συνολικά, ανακαινίστηκαν 26 μνημεία και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες. Μέσω προγραμματικής σύμβασης, δαπανήθηκε ένα ποσό, κοντά στις 200.000 ευρώ, απ’ την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Λόγω και της έναρξης των φετινών, επετειακών εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου 1821, πραγματοποιήθηκε σεμνή τελετή, στο ανακαινισμένο ηρώο (Μάχη Γράνας στις 10 Αυγούστου του 1821) στα Χάνια της Σκοπής Τρίπολης.

Στο μνημείο αυτό, έγινε διάνοιξη νέας εισόδου, τοποθετήθηκε νέα μαρμάρινη επένδυση, άλλαξαν οι στύλοι στήριξης και οι αλυσίδες, τοποθετήθηκαν επτά διακοσμητικές σφαίρες, συντηρήθηκαν τα κιγκλιδώματα της περίφραξης, εγκαταστάθηκε φωτισμός με ηλιακό πάνελ. τοποθετήθηκε αφιερωματική επιγραφή και εικονοστάσιο, φυτεύθηκαν δάφνες στον περιβάλλοντα χώρο.

Παρουσία της Εκκλησίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Αποστράτων, της Αυτοδιοίκησης, των εκπροσώπων συλλόγων, σωματείων και της Αναπτυξιακής του Πάρνωνα, τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση, κατατέθηκαν στεφάνια, κρατήθηκε σιγή ενός λεπτού για τους πρωταγωνιστές της μάχης της Γράνας και του Αγώνα, συνολικά και η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Νωρίτερα, έλαβαν χώρα, σύντομοι χαιρετισμοί.

Μίλησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ο νέος Διοικητής της ΔΙΚΕ Πελοπόννησος, Υποστράτηγος Ιωάννης Δημητρέλλος και ο δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης.

Σύντομη ομιλία πραγματοποίησε ο Πέτρος Σαραντάκης (ειδικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ) , ο οποίος και συνέδεσε τις δύο σπουδαίες μάχες που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή, αυτή της Μαντίνειας με τον Θηβαίο Επαμεινώνδα και αυτή της Γράνας με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Την εκδήλωση υποστήριξε στρατιωτικό άγημα και στρατιωτική μπάντα.

Όπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης, σύντομα ο δήμος θα φυτεύσει, περιμετρικά του μνημείου και δένδρα, ώστε να ομορφύνει ακόμα περισσότερο το μνημείο.

Τα ανακαινισμένα μνημεία της Πελοποννήσου είναι τα εξής:

ΑΡΚΑΔΙΑ

Ηρώων Γράνας Μαντινείας

Μνημείο ‘’ Κατοχής ‘’ Τρίπολης

Μνημείο στις Βίγλες Μεγαλόπολης

Μνημείο ‘’Πεσόντων Αρκάδων Πολεμικών Επιχειρήσεων 1940 -41, στην Τρίπολη

Μνημείο Διοίκησης Κέντρων Πελοπόννησος, στην Τρίπολη

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Μνημείο ‘’ Πεσόντων IV Σ.Π. Ορειβατικού Πυροβολικού κατά τους Πολέμους 1912 -13 στο Ναύπλιο

Μνημείο ‘’Πεσόντων στους Πολέμους 1897, 1912 -13, 1918 – 22, 1940 – 41 στο Ναύπλιο.

Μνημείο ‘’ Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος Πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών Μηχανικού, στο Ναύπλιο

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Ανδριάντας Θ. Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια

Μνημείο ‘’ Συντάγματος Μηχανικού’’, Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι

Μνημείο ‘’ Πεσόντων Βαλκανικών Πολέμων και Μικρασιατικής Καταστροφής ‘’, στη Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι

Μνημείο ‘’ Ναρκαλιευτή ‘’, στη Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι

Ηρώον Σχολής Μηχανικού, στο Λουτράκι

ΛΑΚΩΝΙΑ

Μνημείο ‘’ Στρατιώτη Κωνσταντάκου Παναγιώτη ‘’ στο ΚΕΕΜ Σπάρτης

Μνημείο ‘’ Οπλιτών ΚΕΕΜ, ‘’ Καραβάς Σπάρτης

Μνημείο ‘’ Επίλαρχου Τηλέμαχου Βρεττάκου ‘’, στο ΚΕΕΜ Σπάρτης

Μνημείο ΄΄ Ταγματάρχη ΠΖ Παναγιώτη Μαντούβαλου ‘’, στο ΚΕΕΜ Σπάρτης

Μνημείο ‘’ Πεσόντων Ηρώων το ΣΕΜ 1940 – 49, στο ΚΕΕΜ Σπάρτης

Προτομή ‘’ Συνταγματάρχη ΠΖ Κωνσταντίνου Δαβάκη ‘’ στο ΚΕΕΜ Σπάρτης

Ανδριάντας Κ. Παλαιολόγου, στο ΚΕΕΜ Σπάρτης

Έγιναν και παρεμβάσεις σε 6 ακόμα μνημεία, ηρώα και προτομές στην Π.Ε. Μεσσηνίας

Related Articles

Back to top button