ΑΡΚΑΔΙΑΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣΛΕΩΝΙΔΙΟ

“Προβλήματα σε ιστορικούς τόπους (π.χ. Λεωνίδιο) και σε παραδοσιακούς οικισμούς”

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΝΟΤΙΑΣ  ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Προβλήματα σε ιστορικούς τόπους π.χ. Λεωνίδιο

και σε παραδοσιακούς οικισμούς.

        κ. Δήμαρχε.

Δεκάδες χωριά στο νομό Αρκαδίας έχουν χαρακτηρισθεί παραδοσιακοί οικισμοί και ιστορικοί τόποι. Σε αρκετές περιπτώσεις ένας μικροϊδιοκτήτης αν σκάψει για να φτιάξει ένα σπίτι ή ένα καλύβι ή θέλει να το επισκευάσει, βρίσκει μπροστά του την αρχαιολογία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι ορεινοί οικισμοί Στεμνίτσας και Δημητσάνας καθώς και το Λεωνίδιο που με ΦΕΚ έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικοί τόποι.

Έτσι ο μικροϊδιοκτήτης μπορεί να περιμένει 2 κ 3 και 4 χρόνια μέχρι να συνεδριάσουν οι Υπηρεσίες και τα Συμβούλια, να συνεδριάσει μέχρι και το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, προκειμένου να αποφανθούν, αν θα επιτρέψουν και με ποιους όρους θα εκδοθεί νέα άδεια η επισκευή της κάθε λαϊκής κατοικίας. Επιπλέον το οικονομικό κόστος σχεδόν τετραπλασιάζετε

Το Υπουργείο και οι Υπηρεσίες δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία, δεν υπολογίζουν τις ανάγκες των λαϊκών κατοικιών, αν μπάζουν νερά οι στέγες ή αν τις τρώει το λιοπύρι και θέλουν ανακαίνιση και υποχρεώνει τους μικροϊδιοκτήτες σε αναμονές πέρα και έξω από κάθε λογική.

Δεν είναι δυνατόν να απαιτεί το Υπουργείο Πολιτισμού και οι Υπηρεσίες του   2 -3 ακόμα και 4 χρόνια προκειμένου να εξετάσει τις αιτήσεις των κατοίκων αυτών των οικισμών που έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικοί τόποι π.χ. το Λεωνίδιο.

Δεν υπολείπονται όμως σε καθυστερήσεις και σε παραδοσιακούς οικισμούς, όπου για την έκδοση και της πιο απλής οικοδομικής άδειας η εξάμηνη έως ετήσια καθυστέρηση από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και τα Τοπικά Αρχαιολογικά Συμβούλια είναι δεδομένη.

Πρέπει μας λένε να προστατέψουν την ιστορία του τόπου και γι’ αυτό σε κάθε μικροϊδιοκτησία και κάθε μικροάδεια επισκευής ή πρόσθεσης οι αρχαιολογίες είναι αυστηρές.

Όταν όμως πρόκειται για οικονομικά συμφέροντα, που έχουν ή βρίσκουν και «μπάρμπα στη Κορώνη», τότε τα πράγματα είναι απλά. Λύνονται τα προβλήματα και ξεπερνούνται με fast track διαδικασίες και σε χρόνο dete.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατεδάφιση της πρόσοψης του κτιρίου του κινηματογράφου ΑΕΛΛΩ στη Τρίπολη και ενός νεοκλασικού κτιρίου των αρχών του περασμένου αιώνα που βρισκόταν στο ίδιο οικόπεδο.

Στην αρχή το 2021 βγήκε παράνομη απόφαση κατεδάφισης, μετά κράτησαν τους τύπους και πέρα από κάθε λογική το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απεφάνθη ότι δεν διαθέτει «τα ιδιαιτέρως αξιόλογα χαρακτηριστικά από αρχιτεκτονική και πολεοδομική άποψη» και ας είχε αποφανθεί διαφορετικά πριν 6 χρόνια το 2016 και προστάτευε και την πρόσοψη του κινηματογράφου ΑΕΛΛΩ και του νεοκλασικού κτιρίου του περασμένου αιώνα που βρισκόταν στο ίδιο οικόπεδο.

Βλέπετε το οικόπεδο ανήκει στην εταιρεία Λούσιος Asset Management IKE συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου – Καϋμενάκη που προορίζεται για ξενοδοχείο 4 αστέρων και έχει ως τεχνικό σύμβουλο και οδηγό το τεχνικό γραφείο του κ. Λαμπρόπουλου  Αντιπεριφερειάρχη, που έχει πρόσβαση και καλές σχέσεις με την κυβέρνηση και το πρωθυπουργικό περιβάλλον, όπως διαρρέουν στη κοινωνία.

Αυτή είναι η ανάπτυξή τους. Η ιστορία του τόπου πέφτει θύμα στο βωμό του κέρδους. Γιατί θα μπορούσε και το ξενοδοχείο να αναγερθεί και η διατήρηση του ιστορικού νεοκλασικού κτιρίου και η πρόσοψη της ΑΕΛΛΩ να επιτευχθεί με μια καλαίσθητη αρχιτεκτονικά προσθήκη νέου κτιρίου. Δεκάδες είναι τέτοια παραδείγματα στο κέντρο της Αθήνας.

Όμως αυτά έχουν πολλαπλάσιο οικονομικό κόστος και χρόνο καθυστέρησης, που δεν είναι διατεθειμένος ο καπιταλιστής να υποστεί.

Μετά από όλα αυτά,

Ερωτάσθε κ. Δήμαρχε τι έχετε κάνει και τι προτίθεστε να κάνετε.

1ον Για την προστασία της ιστορίας και της φυσιογνωμίας του τόπου μας από τις αδηφάγες ορέξεις του κεφαλαίου.

2ον Για την προστασία των μικροϊδιοκτητών στους ιστορικούς και παραδοσιακούς οικισμούς του Δήμου μας από τις καθυστερήσεις και τα τεχνικά προσκόμματα του Υπουργείου Πολιτισμού και των Υπηρεσιών του.

3ον Για την απόφαση του Δ.Σ. σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό μεγάλου τμήματος της πόλης με το υπ αρ.20/5-10-2018.

9 Δεκέμβρη 2022

Χείλαρης Νίκος

Δημ. Σύμβουλος του Δήμου Νότιας Κυνουρίας

ΠΗΓΗ:kalimera-arkadia.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button