ΑΡΚΑΔΙΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε ένα άγριο και επιβλητικό τοπίο της Αρκαδίας βρίσκεται το «Τολέδο της Ελλάδας»

Επιβλητική, αρχοντική με το Φράγκικο κάστρο στην απόκρημνη κορυφή του λόφου -το οποίο δεσπόζει στο κέντρο της Πελοποννήσου από τον 13ο αιώνα- και τον Αλφειό να κυλάει στους πρόποδές του. Ο επισκέπτης θα ανακαλύψει την κρυφή γοητεία του Μοριά. Ναι, γιατί εκεί βρίσκεται η Καρύταινα, στην καρδιά του Μοριά, μόλις 15 χιλιόμετρα από την Μεγαλόπολη, στον δρόμο για Ελληνικό και Ανδρίτσαινα, σε μια διαδρομή πνιγμένη στο πράσινο.

Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας, ήταν πρωτεύουσα της ομώνυμης βαρονίας και κτίσθηκε το κάστρο της (1245) από τον Hugues de Bruyeres. Τότε ονομάσθηκε το «Τολέδο της Ελλάδας» και θεωρήθηκε σαν ένα από τα σημαντικότερα σημεία της Πελοποννήσου χάρη στην στρατηγική θέση του.

Τα σπίτια της Καρύταινας είναι όλα χτισμένα με παραδοσιακό στυλ, παλιά αρχοντικά, πάνω και κάτω μαχαλάς, πέτρινες κρήνες, μαγαζιά με κατώγια, ρούγες, βυζαντινές εκκλησίες και ξωκλήσια –με έντονα τα στοιχεία της φράγκικης επίδρασης- και το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Αξίζει να δείτε και την παλιά γέφυρα του Αλφειού –στο κεντρικό δρόμο είναι η καινούργια και ακριβώς από κάτω η παλιά- που είναι πεντάτοξη, μνημείο Βυζαντινής αρχιτεκτονικής που κοσμούσε το πεντοχίλιαρο, αλλά και να επισκεφθείτε τους τέσσερις εν λειτουργία νερόμυλους της περιοχής.

Επισκεφθείτε το φαράγγι του Αλφειού αλλά και του Λούσιου ποταμού καθώς και το πέτρινο γεφύρι του Ατσιχόλου το οποίο βρίσκεται στο δρόμο προς το χωριό Ατσίχολο, κοντά στο σημείο συμβολής του με τον Αλφειό. Δείτε το Ιερό του Διός με τη φημισμένη Λυκόσυρα στο Λύκαιο Ορος –θα πάτε από το Ανω Κοτύλιο, άλλο ένα γραφικό χωριουδάκι της περιοχής- ακολουθώντας την διαδρομή προς Ανδρίτσαινα , την Αρχαία Γόρτυνα με τα περίφημα Λουτρά του Ασκληπιού και το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα.

Στη διαδρομή προς Ανδρίτσαινα -μετά το Κάτω Κοτύλιο στρίβεται δεξιά στην πινακίδα «Ανδριόπουλου» βρίσκεται το πέτρινο Γεφύρι του Κούκου -στο πιο στενό βραχώδες πέρασμα του Αλφειού- που ένωνε τις επαρχίες Ολυμπίας, Γορτυνίας και η έκπληξη…..καταρράκτες!

Εάν λατρεύετε την περιπέτεια ο Λούσιος σας περιμένει για rafting και canyoning.

Για τη διαμονή σας στην Καρύταινα θα βρείτε απλά και περιποιημένα δωμάτια, με τιμές που κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

anagnostis.org

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button