ΑΡΚΑΔΙΑΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Το ψηλότερο κατοικημένο χωριό στην Πελοπόννησο είναι γεμάτο εκπλήξεις

O υψηλότερος κατοικημένος οικισμός της Πελοποννήσου στα 1360 μέτρα, είναι χτισμένος αμφιθεατρικά σε έναν λόφο απέναντι από το Μαίναλο, γνωστός για τη μοναδική θέα του. Τα Μαγούλιανα είναι σημείο αναφοράς στα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη και παραθεριστικό θέρετρο των Βιλαρδουίνων.

Σήμερα, παράδεισος γεμάτος εκπλήξεις για τον επισκέπτη που βρίσκεται σε απόλυτη επαφή με την φύση. Καταπράσινο γραφικό χωριουδάκι, στέκει εκεί λες και σταμάτησε ο χρόνος. Το σκηνικό εντελώς Αρκαδικό, με τα δύο παλιά γεφύρια μέσα στο χωριό, με την όμορφη πλατεία και τον γέρικο πλάτανο (πάνω από 300 ετών) να δεσπόζει στο σκηνικό, με τα πετρόκτιστα σπίτια και αρχοντικά του και την ησυχία να ταράζουν που και που τα ζωάκια των κατοίκων. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (17ου αιώνα) στο κέντρο του χωριού για να θαυμάστε το ξυλόγλυπτο τέμπλο που θεωρείται από τα ωραιότερα της Ευρώπης με περίτεχνες επιχρυσωμένες εικόνες έργο του Ηπειρώτη μάστορα Χριστόδουλου.

Στην πλατεία βρίσκονται οι ξενώνες, η ταβέρνα του χωριού και τα καφενεία. Σε ένα μάλιστα από τα καφενεία υπάρχει μία μεγάλη τοιχογραφία που αναπαριστά την μυθολογία και την ιστορία της Αρκαδίας. Αν ζητάτε νυχτερινή ζωή ξεχάστε το. Θα πρέπει να πάρετε τον δρόμο για την Βυτίνα. Κοντινές διαδρομές είναι η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα, τα Μοναστήρια του Προδρόμου και Φιλοσόφου, τα Λαγκάδια, το Λιμποβίσι και η Καρύταινα.

Πάνω από το χωριό στην κορυφή απόκρημνου υψώματος στα 1450 μ. βρίσκεται το ψηλότερο κάστρο της Πελοποννήσου, το Αργυρόκαστρο, επονομαζόμενο και «Γορτυνιακό δυναμάρι», κοντά στον δρόμο για το χωριό Λάστα.

Τα Μαγούλιανα είναι ιδανική βάση για εξορμήσεις στο Μαίναλο, επισκέψεις στο χιονοδρομικό κέντρο, για να κάνετε rafting στο φαράγγι του Λούσιου που σύμφωνα με τον Παυσανία έχει τα πιο κρύα νερά στην Ελλάδα ή εναλλακτικά στον Λάδωνα. Επισκεφθείτε το μοναστήρι της Κερνίτσας στην Νυμφασία, στο Βαλτεσινίκο την μονή Αγίου Νικολάου και το φράγμα στην λίμνη του Λάδωνα.

Τα Μαγούλιανα βρίσκονται στη Γορτυνία, 55 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και ακλουθείτε την διαδρομή Τρίπολη – Πύργος.

anagnostis.org

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button