arcadiatv.gr
ΑΡΚΑΔΙΑΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣΠΑΙΔΕΙΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανακαλύπτοντας τον Θησαυρό του Αρχαιολογικού Μουσείου Τρίπολης: Ένα Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Κοινοποίηση

Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Αρκαδία

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, υλοποιεί το εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα με τίτλο «Αναζητώντας τον κρυμμένο θησαυρό του Αρχαιολογικού Μουσείου Τρίπολης». Το πρόγραμμα αυτό επινοήθηκε από το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με υπεύθυνο καθηγητή τον Δρ Γεώργιο Λέπουρα και Υπεύθυνη εργαστηρίου τη Δρ Γεωργία Γιαννακοπούλου. Η ανάπτυξή του γίνεται σε συνεργασία με μια ερευνητική ομάδα φοιτητών του Τμήματος, στο πλαίσιο του εργαστηρίου του μαθήματος «Μέθοδοι Ανάπτυξης και Διαμόρφωσης Εκπαιδευτικού Περιεχομένου». Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί πιλοτικά σε σχολεία της περιοχής ευθύνης, με την υποστήριξη των αρμόδιων Συμβούλων Εκπαίδευσης.

Σκοποί του Προγράμματος

Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση μαθητών και εκπαιδευτικών με διάφορες πτυχές που αφορούν τη τοπική ιστορία και τον πολιτισμό. Για το σκοπό αυτό, οι βασικοί άξονες του προγράμματος περιλαμβάνουν:

  • Μια βιωματική προσέγγιση στην τοπική ιστορία, ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν άμεση επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
  • Τη χρήση βασικών ψηφιακών εργαλείων, που διευκολύνουν την εκπαίδευση και την προσβασιμότητα στην πληροφορία.
  • Μέθοδοι ανακα Discovery και συνεργασίας μέσω της έρευνας πεδίου, ενισχύοντας την ομαδικότητα και την εξερεύνηση.
  • Η εφαρμογή του μοντέλου της ανεστραμμένης τάξης, που προωθεί τη μαθησιακή αυτονομία και την ενεργό συμμετοχή των μαθητών.

Η παρέμβαση αυτή αποσκοπεί στο να προσφέρει στους μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης, την ιστορία και τις αρχαιότητες που σχετίζονται με την περιοχή της Αρκαδίας.

Πιλοτική Εφαρμογή και Αντίκτυποι

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος έχει σχεδιαστεί να υλοποιηθεί με τη ΣΤ’ τάξη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης και θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις. Μετά την ολοκλήρωσή της, προγραμματίζεται η διάχυση των αποτελεσμάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και στη τοπική κοινωνία, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των πολιτών γύρω από την τοπική ιστορία.

Η προσδοκία είναι να συνεχιστεί η γόνιμη συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς για την ανάπτυξη επιπλέον προγραμμάτων και δράσεων που σχετίζονται με την τοπική ιστορία, ενδυναμώνοντας τις σχέσεις μεταξύ σχολείων και κοινοτήτων και διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των εκπαιδευτικών αυτών προσπαθειών.