Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας
Στις 9 Απριλίου 2025, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) πραγματοποίησε την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση στο ξενοδοχείο Divani Caravel, με τη συμμετοχή των εταιρειών-μελών της. Παρόντες ήταν σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής και οικονομικής σκηνής, όπως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, και ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος. Η εκδήλωση συγκέντρωσε και την προσοχή άλλων αξιωματούχων, όπως η Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, κα Ράνια Αικατερινάρη, και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, κ. Νίκος Δέδες. Στην συνέλευση, παρουσιάστηκε ο απολογισμός της χρονιάς, οι προκλήσεις του κλάδου, οι προτεραιότητες και οι στρατηγικές προοπτικές για την περίοδο 2025-2028.
Στρατηγικές προοπτικές και προκλήσεις
Κατά την διάρκεια της συνέλευσης, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στα επόμενα χρόνια. Εκφράζοντας την ανησυχία του για την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, δήλωσε: «Το έργο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας τα επόμενα χρόνια είναι γεμάτο προκλήσεις. Όμως, προκύπτουν και μεγάλες ευκαιρίες. Η ευρωπαϊκή φαρμακευτική πολιτική αλλάζει και εστιάζει στον επαναπατρισμό της παραγωγής, στην παροχή κινήτρων και στα κρίσιμα φάρμακα.»
Ο κ. Τρύφων τόνισε την αναγκαιότητα μείωσης του χρηματοδοτικού κενού μέσα από την ενίσχυση της χρηματοδότησης και την υλοποίηση διαρθρωτικών μέτρων, υπογραμμίζοντας: «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι μία από τις πιο εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με σημαντικά επενδυτικά προγράμματα ύψους 1,6 δισ. ευρώ έως το 2026.» Σημείωσε επίσης ότι οι μειωμένες υποχρεωτικές επιστροφές clawback είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη του κλάδου.
Ο ρόλος της Τράπεζας Ελλάδος
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, περιέγραψε το νέο οικονομικό περιβάλλον και την ανάγκη προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η αβεβαιότητα στις αγορές λόγω του εμπορικού πολέμου επηρεάζει τις επενδύσεις. Η απάντηση στο πρόβλημα βρίσκεται στην αναγκαία υλοποίηση επενδύσεων και στην καινοτομία.» Επίσης, υπογράμμισε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και στόχος είναι η μείωση του επενδυτικού κενού, καθώς και η διατήρηση ισορροπημένης δημοσιονομικής πολιτικής.
Επενδύσεις και ανάπτυξη
Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε τη σημασία της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας για την ελληνική οικονομία, αναφέροντας ότι «ο παραγωγικότερος κλάδος της ελληνικής βιομηχανίας είναι η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου» και παρουσίασε τα σημαντικά επιτεύγματα που προκύπτουν από τον επενδυτικό νόμο clawback. Υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις αυτές έχουν οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας με υψηλές απολαβές, επισημαίνοντας την ανάγκη αξιοποίησης της επιτυχίας του clawback και μετά το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η σημασία και η προοπτική του κλάδου
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, χαρακτήρισε την εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου ως «ένα success story» που μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλους τομείς της ελληνικής βιομηχανίας. Ανέφερε τις προθέσεις του Υπουργείου να υποστηρίξει τις μεγάλες επενδύσεις μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της περιφέρειας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, διεξήχθησαν και οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΦ, με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να περιλαμβάνουν τους εξής: Θεόδωρος Τρύφων, Θεόδωρος Κωλέτης, Άρης Μητσόπουλος, Δημήτρης Δέμος, Μάκης Οικονόμου, Νίκος Μπουφίδης, Σίμος Αναστασόπουλος, Κωνσταντίνος Παχής και Ευάγγελος Ζέκκας.
Η συνέλευση αυτή σηματοδότησε μία σημαντική αναγνώριση των προκλήσεων και προοπτικών του κλάδου, υπογραμμίζοντας τη θέση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Η συνεργασία όλων των φορέων είναι απαραίτητη για την περαιτέρω ανάπτυξή της και την εξασφάλιση ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.