arcadiatv.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κοινωνικός Διάλογος: Ο Ιδρυτικός Πυλώνας της Δίκαιης Ψηφιακής Μετάβασης στην Ελλάδα

Κοινοποίηση

Οι Προτεραιότητες της Ελλάδας για τη Δίκαιη Ψηφιακή Μετάβαση

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, συμμετείχε στην Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βαρσοβία, όπου οι Ευρωπαίοι υπουργοί κλήθηκαν να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη αγορά εργασίας. Η προσοχή εστιάστηκε στην ψηφιακή μετάβαση, ιδίως στην ενσωμάτωσή της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), καθώς και στην ανάγκη διαφοροποίησης των πολιτικών απασχόλησης, με στόχο την προώθηση της ισότητας των φύλων στο εργασιακό περιβάλλον.

Ο κ. Καραγκούνης ανέδειξε τη δέσμευση της Ελλάδας για την ισότητα των φύλων και την υποστήριξη των οικογενειών, αναφερόμενος σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί, όπως η άδεια πατρότητας και η δυνατότητα γονικής άδειας για θετούς γονείς. Αυτές οι πολιτικές συμβάλλουν στην προαγωγή ίσων ευκαιριών στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας παράλληλα τη θέση των γυναικών και των οικογενειών.

Ένα από τα βασικά θέματα που επισημάνθηκαν ήταν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες. Ο υφυπουργός αναγνώρισε τις ευκαιρίες που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε τη σημασία της διαφάνειας και της μη διάκρισης στην εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών. Τόνισε ότι η τεχνολογία πρέπει να εξυπηρετεί τον άνθρωπο και να μην παραβλέπει τις ανθρώπινες αξίες.

«Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ραγδαία τον κόσμο της εργασίας, είναι απαραίτητο οι κοινωνικοί εταίροι να έχουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών για τις νέες τεχνολογίες», δήλωσε ο κ. Καραγκούνης. «Η Ελλάδα θεωρεί τον κοινωνικό διάλογο ως θεμελιώδη πυλώνα για τη δίκαιη και συμπεριληπτική ψηφιακή μετάβαση. Ενδυναμώνοντας τα συμμετοχικά δικαιώματα των εργαζομένων, προσφέρουμε αναγκαία εργαλεία για μια δίκαιη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας, τόνισε τη σημασία της άμβλυνσης του έμφυλου χάσματος, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Ο υφυπουργός επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας μιας επαγγελματικής αγοράς που να είναι πραγματικά υποστηρικτική, επιτρέποντας σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου, να εξελίσσονται επαγγελματικά χωρίς να θυσιάζουν την οικογενειακή τους ζωή.

«Δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε μια συμπεριληπτική και υποστηρικτική αγορά εργασίας», είπε ο κ. Καραγκούνης, «αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι κρίσιμη για την εφαρμογή και τη συνεχή βελτίωση αυτών των πολιτικών. Μόνο με συλλογική προσπάθεια μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα εργασιακό περιβάλλον που θα είναι δίκαιο και ισότιμο για όλους», κατέληξε.