arcadiatv.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τουρκικές Αντιδράσεις για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας: Προβληματισμοί σχετικά με τη Θαλάσσια Δικαιοδοσία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Κοινοποίηση

Αντίκτυπος του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Ελλάδας στην Τουρκία

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε επίσημη δήλωση σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας, με ιδιαίτερη αναφορά σε περιοχές που ορίζονται ως θαλάσσιες ζώνες. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ορισμένες από τις καθορισμένες αυτές περιοχές ενδέχεται να παραβιάζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών

Στην επίσημη ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ τόνισε πως «ορισμένες από τις περιοχές που καθορίζονται στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που έχει κηρυχθεί από την Ελλάδα σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Επισημαίνει δε ότι οι μονομερείς ενέργειες και διεκδικήσεις της Ελλάδας δεν έχουν νομικές συνέπειες για την Τουρκία.

Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς κινήσεις σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, όπως είναι το Αιγαίο και η Μεσόγειος». Επίσης, εξέφρασε την αναγκαιότητα της συνεργασίας μεταξύ των παράκτιων κρατών σε ζητήματα που αφορούν το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο, προσδιορίζοντας την πρόθεση της Τουρκίας να συνεργαστεί με την Ελλάδα σε κοινούς στόχους.

Διπλωματικές προεκτάσεις και επιπτώσεις

Η κατάσταση αυτή ενδέχεται να έχει σημαντικές διπλωματικές επιπτώσεις και για τις δύο χώρες. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ωστόσο, οι αλληλεπικαλύψεις μεταξύ των δικαιοδοσιών μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις, εάν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδοχή και συνεννόηση των εμπλεκόμενων κρατών.

Με δεδομένες τις ευαίσθητες ισορροπίες στην περιοχή, είναι κρίσιμο να ενισχυθούν οι διπλωματικοί διάλογοι και οι συνεργασίες προκειμένου να διευθετηθούν τυχόν διαφορές και να προωθηθεί η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.