ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΥΓΕΙΑ

DEMO: Καθοριστική συμβολή στην φαρμακοβιομηχανία – Οι επενδύσεις που διασφαλίζουν επάρκεια φαρμάκων σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη φαρμακοβιομηχανία παίζει η DEMO, καθώς με ένα ευρύ επενδυτικό πλάνο ύψους 356 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη, δημιουργεί νέες προοπτικές στην επάρκεια πρώτων υλών και φαρμάκων σε Ελλάδα κι Ευρώπη.

Με επενδύσεις σε κομβικούς τομείς όπως η παραγωγή δραστικών γενόσημων φαρμάκων, έρευνα & ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών, για πρώτη φορά στη χώρα μας, αλλά και εγκαινιάζοντας τη δραστηριότητά της στον τομέα της βιοτεχνολογίας, η DEMO τοποθετεί τη χώρα μας στο κάδρο των ισχυρών της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας.

Σημαντικές πρωτιές
Με διεθνή προσανατολισμό, η DEMO, επενδύει στρατηγικά κοιτώντας το μέλλον. Το εργοστάσιο που διαθέτει στο Κρυονέρι Αττικής είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως στην παραγωγή ενεσίμων.

Μέσα από το διευρυμένο επενδυτικό της πλάνο διάρκειας 2021-2027, η DEMO αποτελεί την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργεί υπερσύγχρονο Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο Αττικής, το οποίο φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον πολλά υποσχόμενο τομέα βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που εγείρει ελπίδες για την αντιμετώπιση χρόνιων κι επικίνδυνων ασθενειών.

Νέες αναβαθμισμένες και πρωτόγνωρες συνθήκες για την Ελλάδα, δημιουργούν και οι επιπλέον τομείς που πρόκειται να αναπτυχθούν στο εργοστάσιο της εταιρείας στον Άγιο Στέφανο Αττικής, όπως η πρότυπη μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων και η Βίο-Ακαδημία.

Μια «πρωτιά» στην εγχώρια και όχι μόνο φαρμακοβιομηχανία λαμβάνει χώρα και στην Τρίπολη, όπου η DEMO για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα παράγει πρώτες ύλες φαρμάκων, συμβάλλοντας στην επάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την απεξάρτησή της από τις χώρες της Ασίας, όσον αφορά στην προμήθεια των πρώτων υλών.

Πιο συγκεκριμένα, το παραγωγικό campus τελικών φαρμακευτικών προϊόντων και πρώτων υλών στην Τρίπολη, θα εκτείνεται σε 74.000 τ.μ. και θα διαθέτει 4 παραγωγικές μονάδες πρώτων υλών, δυναμικότητας 270 τόνων και 4 παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων, δυναμικότητας 324.000.000 τεμαχίων. Έτσι, η DEMO θα είναι σε θέση να καλύψει το 30% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα φάρμακα και το 37% των αναγκών σε ογκολογικά φάρμακα.

Η παραγωγή πρώτων υλών θα τροφοδοτείται από την ερευνητική δραστηριότητα στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη. Το κέντρο είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή, εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2021 και ήδη έχουν ξεκινήσει οι ερευνητικές δραστηριότητας με στόχο την ανάπτυξη 5 νέων δραστικών πρώτων υλών και 21 τελικών φαρμακευτικών προϊόντων κάθε χρόνο.

Μέσω των επενδύσεών της, η DEMO ενισχύει τη θέση τη διεθνώς και σε τομείς με υψηλή αναπτυξιακή προοπτική όπως η ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών και βιοομοειδών φαρμάκων. Παράλληλα, η αξιοπιστία και ανάπτυξη της εταιρείας αποτελεί εγγύηση επάρκειας σε φάρμακα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικά.

ΠΗΓΗ: newsit

Related Articles

Back to top button