arcadiatv.gr
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ελλάδα προγραμματίζει την πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου μέχρι το 2031: Ένδειξη οικονομικής ανάκαμψης και στρατηγικής διαχείρισης χρέους

Κοινοποίηση

Η Ελλάδα Προγραμματίζει την Πρόωρη Αποπληρωμή των Δανείων από το Πρώτο Μνημόνιο

Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αποπληρώσει τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί στο πλαίσιο του πρώτου από τα τρία μνημόνια μέχρι το 2031. Αυτή η δέσμευση προέρχεται από δηλώσεις δύο κυβερνητικών αξιωματούχων προς το Reuters, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει να απαλλαγεί από τον τίτλο της πιο υπερχρεωμένης χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται σε ετήσιες δόσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της 10 χρόνια νωρίτερα από το αρχικά προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα.

«Σκοπός μας είναι να αποπληρώσουμε πλήρως, δέκα χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο, τα υπόλοιπα δάνεια από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης που λήγουν το 2041», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Σύμφωνα με τη σχετική πηγή, η Ελλάδα θα στηριχθεί σε ένα ταμειακό απόθεμα 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, στα έσοδα από υψηλότερα από τα αναμενόμενα πρωτογενή πλεονάσματα καθώς και σε νέες εκδόσεις ομολόγων προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις αποπληρωμές.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης δεν ανέφερε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα ή το ύψος των ετήσιων πληρωμών, ωστόσο ανέφερε ότι τα δάνεια θα αποπληρωθούν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η προσέγγιση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποβάλει τον τίτλο της πιο υπερχρεωμένης χώρας της ΕΕ στα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι «Αυτός είναι ένας ρεαλιστικός και εφικτός στόχος». Υπογράμμισε ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο είναι σήμερα το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 140% μέχρι το 2027.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα έχει μειωθεί δραστικά από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 και είναι τώρα χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας. Οι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 135% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) μέχρι το 2027, ενώ το χρέος της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί στο 138% του ΑΕΠ το 2026.

Η Ελλάδα αποπλήρωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2022 και μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει αποπληρώσει 22 δισεκατομμύρια ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, συνολικού ύψους 53 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το υπόλοιπο χρέος θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το 2031.

Καθώς το χρέος των μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, αυξάνεται εν μέρει λόγω των αυξημένων αμυντικών δαπανών, η Ελλάδα έχει μειώσει το βάρος του χρέους της κατά περισσότερες από 50 ποσοστιαίες μονάδες από το 2020, φτάνοντας το 147% του ΑΕΠ.

Ο δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι το χρέος θα παρουσιαστεί μειωμένο το 2024, ως απόλυτος αριθμός, για πρώτη φορά από την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, στο ύψος των 365,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.